دفع آلودگي و ريزگردها از سطوح با پوشش‌هاي نانوي ايراني

دفع آلودگي و ريزگردها از سطوح با پوشش‌هاي نانوي ايراني

پژوهشگران يک شرکت دانش بنيان مستقر در مرکز رشد فناوري‌هاي پيشرفته دانشگاه صنعتي شريف موفق به توليد 25 نوع پوشش نانوي پاک و ضد‌آلودگي شدند. به گزارش ايسنا، امروزه با توسعه فناوري، استفاده از پوشش‌هاي پاک براساس فناوري نانو جهت ايجاد سطوح خود تميز شونده، آب گريز و نفوذناپذير افزايش چشمگيري يافته است. مواد در مقياس نانومتري خواص خاصي از خود بروز مي‌دهند.

نانو ذرات بر روي سطح يک شبکه يکنواخت نفوذ ناپذير تشکيل مي‌دهند که بر مبناي اصل خودآرايي استوار است. در رسيدن به خواصي مانند آبگريزي، نانوذرات موجود در پوشش‌هاي باعث مي‌شوند که سطح تماس قطرات آب با پوشش بسيار کم شده و در نتيجه چسبندگي آب به سطح فوق‌العاده کاهش يابد؛ بنابراين قطرات آب تحت اثر جريان هواي کم و يا نيروي گرانش به راحتي روي سطح لغزيده و به دنبال آن آلودگي‌هاي روي سطح نيز جدا مي‌شوند.

فرشاد صالحي، دانشجوي دکتري مهندسي مواد دانشگاه صنعتي شريف در گفت‌وگو با ايسنا با بيان اينکه پوشش‌هاي نانو پاک از انواع پوشش‌هاي مهندسي شده پيشرفته‌اند، گفت: از سال 2008 نمونه‌هاي خارجي پوشش‌هاي نانو پاک وارد بازار شده‌اند. ما در اين مرکز با توجه به نياز و مشکلات کشور در زمينه‌ آلودگي هوا و ريزگردها موفق به توليد 25 نوع از اين پوشش‌ها جهت استفاده در سطوح مختلف و با توجه به شرايط آب و هوايي کشور شده‌ايم. وي ادامه داد: نانوذراتي چون Al2O3 و SiO2 و TiO2 و ZnO نانو لوله‌هاي کربني و يک سري پليمرهاي متناسب با نوع هدفي که از پوشش داشته باشيم پايه پوشش‌هاي نانو پاک هستند.

صالحي با بيان اينکه پايه اوليه به تنهايي خواص مد نظر را در پوشش ايجاد نمي‌کنند، خاطرنشان کرد: در خصوص پوشش‌هاي نانو پاک با پايه TiO2، اين ماده به طور خالص خواص مورد انتظار را ندارد. جهت دستيابي به خاصيت خود تميز شوندگي، نياز به حضور مواد ديگري در شبکه TiO2 مي‌باشد که از اين جمله مي‌توان به موادي نظير Ag، Cr2O3، Mg و Zn اشاره کرد. پس از دوپ کردن اين مواد به TiO2 کلوئيد نانو ذرات با خواص خود تميز شوندگي تشکيل مي‌شود. فرآيند بعدي پس از توليد کلوئيد نانو ذرات پوشش دهي اين مواد به سطح مورد نظر است.

وي در خصوص کاربردهاي پوشش‌هاي نانو پاک گفت:‌ امکان پاشش بر روي انواع سطوح از جمله نماي ساختمان (سنگ، آجر، چوب، فلز، شيشه و…)، شيرآلات بهداشتي، سراميک، پارکت، فرش، پرده، کاغذ ديواري، مبلمان، انواع پارچه، لباس، شيشه و بدنه خودرو، سطح انواع فلزات حتي فلزات نجيب چون طلا و نقره جهت جلوگيري از تيرگي و کثيف شدن از جمله موارد استفاده از اين پوشش‌هاي مهندسي شده است.

صالحي با بيان اينکه از ديگر انواع اين پوشش‌هاي نانو پاک، پوشش‌هايي‌اند که جهت دفع گرد و غبار و ريزگرد طراحي شده‌اند گفت: در کشور به دليل همسايگي با کشورهايي چون عراق و امارات يکي از مشکلات بزرگ وجود ريزگردهايي است که از بيابان‌هاي اين کشورها وارد مي‌شوند.